Hua Cai-Prossé maakt zelf deel uit van de eerste generatie Chinezen die in België gestudeerd hebben en die ook gekend staat als de 'Banana Generation'. Een hier haast onbekende term, doch gangbaar bij Chinees- Belgische millenials.
Met haar fotografie wilt ze laten zien hoe zij eerder positief omgaat met de gekende vooroordelen, de ongemakken, het racisme.
Via haar beeldtaal tracht ze haar ervaringen, haar plaats in de maatschappij, haar kijk op de zaken over te brengen en zo de kloof te dichten. Om het onbekende bespreekbaar te maken.
De fotoreeks The Banana Generation staat dus heel dicht bij haar persoonlijk en ook bij haar generatiegenoten, des te meer omdat zij de aanwezige tweestrijd zo constant voelen.
De gelaagdheid en vooral de dualiteit van haar werken wakkert nieuwsgierigheid aan bij de beide culturen.
Westerse en Oosterse kunststromen en technieken werden naast elkaar gelegd en duiden op de verschillen maar accentueren vooral ook de raakpunten.
Dagelijkse dingen werden geïntegreerd om ze toegankelijker en bespreekbaar te maken.
The Banana Generation
Zoals een banaan, geel van buiten en wit van binnen. Een haast ongekende term voor westerlingen, maar eentje die erg goed is ingeburgerd bij mensen van haar origine.
Het omarmt de generatie die kon genieten van een volledige westerse opleiding en terwijl het thuisfront bleef waken over het behouden van de waarden van hun afkomst. Gedreven in het opnemen en vertalen van de twee werelden, twee culturen, twee fronten en in het moeiteloos combineren en mixen van gebruiken, artistieke vormen en talen. Overal en nergens, the art of in-between. Het samenspel tussen traditie en moderniteit.
Twaalf portretten, twaalf karakters vanuit haar buikgevoel gebaseerd op één van de vier klassieke Chinese romans: De Droom van de Rode Kamer van Cao Xueqin.
Het is the Art of in-between: The best of 2 worlds: East meets West.