Welkom bij de podcast ‘Marhaba’. Je hoort de verhalen van verschillende Hallenaren met Marokkaanse roots. Ze spreken over hun familie, wat ze belangrijk vinden in het leven, wat de Marokkaanse cultuur voor hen betekent. Over zich welkom voelen, of soms net niet, in België, het land waar ze geboren zijn, of al jarenlang wonen.
Foto's: Layla Aerts
Jongeren Buurthuis Windmoleken
Ontdek hoe het buurthuis Windmoleken in Halle een thuis is voor de jongeren uit de wijk, waar ze kunnen chillen, voetballen en zich welkom voelen.
Bladi, meer dan een slagerij
Stap binnen in de wereld van Bladi - niet alleen voor vlees en boodschappen, maar ook als een ontmoetingsplek. Luister naar Ali en zijn zoon Soufiane die vertellen hoe ze halal introduceerden in de restaurants van Halle, en ontdek het bijzondere verhaal van Maria, een buurtbewoonster met een rollator.
Younes 'Warme William'
We duiken in het boeiende verhaal van Younes vader die naar België kwam om in de mijnen te werken. Ontmoet Younes, een toegewijde vrijwilliger bij Habbekrats, waar hij bekend staat als 'Warme William', altijd klaar om jongeren te ondersteunen die het moeilijk hebben. Laat je inspireren door zijn verhaal van verbinding en betrokkenheid.
De wachtlijst van Kawtar
Kawtar woont al bijna 5 jaar in België, samen met haar man en haar dochtertje van 2. Iets kunnen betekenen voor anderen vindt ze enorm belangrijk. We babbelen over haar engagement in Halle, haar parcours en haar Marokkaanse identiteit.
Ahlam en de beeldvorming
Ahlam praat over het gebrek aan Marokkaanse rolmodellen in de politiek, de media,… Ontdek haar bijzonder familieverhaal en hoe ze zich ergert aan de manier waarop de media Marokkanen in het nieuws brengt.
Bouchra en haar vriendinnen
Bouchra en haar vriendinnen, vrouwen die samenkomen om te eten en sociale activiteiten te doen zoals voedselbedeling aan daklozen. Ontdek het belang van verbondenheid, vooral wanneer veel familieleden in Marokko zijn. Een verhaal van samenzijn en betekenisvolle momenten.
Familieverhaal van Fayza, Malika en Kenza
Luister naar het familieverhaal van Fayza, Malika en Kenza, een verhaal over migratie, sterke vrouwen, hun vader/grootvader, de eerste moskee in Halle, ...
Y.
Hallo! Mijn naam is Y. Ik ben een jonge vrouw, geboren in België en opgegroeid in een Marokkaans huishouden in Halle.
Zoals velen onder ons ben ik lang op zoek geweest naar wie ik ben, wat ik belangrijk vind, waar ik in geloof,… Intussen sta ik sterker in mijn schoenen, maar ik geloof niet dat het zoekproces naar wie je bent ooit tot een einde komt.
Als hoofddoekdragende jonge vrouw die studeert, werkt en sociaal geëngageerd is, vind ik het fijn dat ik nu mijn eigen ervaring kan gebruiken om andere meisjes te ondersteunen die worstelen met dezelfde dingen als ik toen ik jonger was. Het zoeken naar een plek voor je Belgische en Marokkaanse cultuur, maar ook voor je geloof, is echt niet altijd evident. Een voorbeeld hiervan is op school. Op Vlaamse scholen is het dragen van een hoofddoek niet toegestaan, wat ik eigenlijk enorm jammer vind! Je kan je voorstellen dat elke ochtend een deel van je identiteit moeten afzetten aan de schoolpoort niet echt motiverend is voor heel veel meisjes….
Op de foto heb ik de stok van mijn grootvader vast. Hij werkte bij de militaire diensten in Marokko. Toen België in de jaren '60 werkkrachten nodig had om in de mijnen te werken, werd mijn grootvader opgeroepen om dit te doen. Een keuze had hij niet echt, dus hij verhuisde met zijn collega’s naar België. Later is de rest van het gezin, waaronder mijn mama die toen anderhalf jaar was, afgekomen naar België. Ze vertrokken met weinig kleren, met het idee dat het slechts tijdelijk was. Uiteindelijk zijn ze in België gebleven en hebben ze hier hun leven verder opgebouwd. Mijn grootvader is gestorven toen ik 8 jaar was. Spijtig genoeg was ik nog te jong om diepe gesprekken met hem te voeren over alles wat hij heeft meegemaakt. Ik heb wel heel goeie herinneringen met hem, dat zal ik altijd koesteren.